Onzekerheid

Introductie

Je kunt je afvragen of er eigenlijk wel zekerheden in leven zijn?
Niet veel, slechts enkele zekerheden. Zoals het feit dat je op enig moment zult sterven. En natuurlijk dat het leven altijd een aaneenschakeling van onzekerheden zal zijn.

Laten we tegelijk maar dit belangrijke onderwerp bij de kop pakken: de onzekerheid van mensen. Onzekerheid leidt vaak tot angst.

Johan moet morgen examen doen. Hij heeft zijn uiterste best gedaan, maar beseft dat hij nooit 100% van alle vragen zou kunnen beantwoorden. Dit maakt hem onzeker. Als hij te weinig goede antwoorden kan geven zal hij zakken! Vreselijk, hij moet er niet aan denken. De angst slaat toe. Daardoor kan hij zich tijdens het examen niet goed concentreren. Achteraf weet hij de meeste antwoorden wel snel uit zijn hoofd op te noemen.

De Realist begrijpt de angst voor falen, maar beseft tegelijk dat de houding van de Rationalist vaak het beste is om een goed resultaat te behalen.

Waarom onzeker?

Het zal je maar gebeuren… je wordt op enig moment op de wereld gezet en je weet nog niets. Oke, je hebt wat instincten meegekregen, die leiden tot de nodige emoties als angst, vreugde, onzekerheid, e.d.

Alles wat erom je heen gebeurt is nieuw. Je weet niet wat je te wachten staat. Logisch dat je daar dan onzeker van wordt.
Pas na een tijdje ga je begrijpen, dat bijvoorbeeld die grote donkere vlek, die telkens op je afkomt, je geen kwaad wilt doen. Het is het hoofd van je moeder, die kijkt hoe het met je is.

Goed, je leert het nodige en weet daar dan mee om te gaan.
Tegelijk besef je, dat het leven een grote aaneenschakelingen is van zaken, die je niet kent. Je blijft dan ook altijd wat onzeker.
En dat is een feit!

De Realist beseft ook, dat dit voor iedereen geldt. Iedereen kent onzekerheid en gaat op zijn eigen manier daar mee om (zie Maskers).

Maskers

In de tijd van de Shogun (Japan) wisten ze het al. Elk mens heeft drie maskers (drie schillen).
De eerste is voor de buitenwereld, de tweede voor zijn naasten en de derde is alleen voor hemzelf.

Ofwel, iedereen heeft geleerd, om zich op een bepaalde manier voor te doen tegenover verschillende mensen.
Kijk maar eens goed om je heen en tracht te achterhalen, hoe elk persoon zijn onzekerheid heeft gemaskeerd. Zodanig, dan hij daar goed mee kan omgaan.
De een is bijvoorbeeld altijd vrij agressief (om zijn onzekerheid te verbergen), een ander is heel meegaand, weer een ander is ogenschijnlijk heel open en hartelijk, een vierde is heel stil, enzovoorts,
Op het moment, dat je dit beseft, dan heb je een stuk minder moeite met andere mensen.
Je keurt niet andermans gedrag goed, maar je begrijpt het wel!

Controle

De mens zit vol met aangeboren mechanismen. Een daarvan heeft met controle te maken. Wij willen graag alles onder controle hebben, geen onzekerheden!
Dus gaan we verbanden leggen tussen actie en reactie. Bijvoorbeeld vanuit overleving: onze voorouder at een bepaalde plant en werd daarna ziek. Als dat de tweede keer ook gebeurt, dan zal hij die plant de volgende keer links laten liggen. Zo heb je weer wat geleerd.
Dit mechanisme kan ook doorschieten op bepaalde punten.

Neem bijvoorbeeld een gokker. Als hij bij roulette op zwart inzet en het balletje komt op rood terecht, dan ervaart hij dat als een persoonlijk falen.
Terwijl hij daar zelf geheel niets aan kan doen, de uitslag wordt geheel willekeurig door het apparaat bepaald. Je kunt nooit goed of slecht spelen!

Zo gaat het onze hele leven door. We willen graag controle op de situatie krijgen, zodat we weten waar we aan toe zijn.
Je zelf overgeven aan een moeilijke situatie (je erin berusten) is er niet bij.
Want dan wordt zo iemand al snel gezien als een loser.
Maar soms is dat toch echt veel beter.
In het bedrijfsleven voelen sommige mensen eigenlijk best wel aan, dat zij op hun tenen moeten lopen. Om alles wat het werk betreft onder controle te houden, wordt erg veel van die persoon geëist. Jammer genoeg leidt dit maar al te vaak tot een burned-out.

De Realist weet dat, door de controle los te laten, een grote verlichting zal optreden. En wellicht merk je dan, dat je toch niet te hoog hebt gegrepen.

Een gedachte over “Onzekerheid”

Geef een reactie